tiistai 5. helmikuuta 2013

LET'S BE FUCKING POLITE!!!!!!!!!!!!!!!!!

Englannissa alkoi eilen kirjoituskurssi. Hyvä juttu sitä ylioppilasmörkökuvatusta varten, huono juttu meikäläisen luovuudenkukinnalle, joka on muutoin aivan utramariinin ööverin suuri ja valtaisa. Kirjoituskurssilta tietty odotin sellaista novellinkirjoitusta, vapaamuotoisia kirjoitustehtäviä kivoista aiheista kuten naapurin Puppe-koirasta tai lempiharrastuksestani zombijuoksusta.

No dääämn. Jostain syystä lukiossa ei kuulemma enää kirjoitella niistä Puppe-koirista.

Kurssin sisältö kävi itsestään selväksi, kun aloimme opettajan johdolla tsekkailla tosi rennosti muodollisen ja epämuodollisen kirjeen eroja. Ja tänään aloitettiin kirjoittamaan muodollista valituskirjettä englanniksi.

YÄK.

Älkäälä antako nimen hämätä. Vaikka kyseessä oli valituskirje, ei siinä saanut haukkua ja huutaa ja raivota SUURILLA KIRJAIMILLA ja HUUTOMERKEILLÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! niin kuin suomalaisessa ilmaisussa. Valitinkin tunnilla että tämä muodollisen kirjeen kirjoitustaito on meille suomalaisille aivan turhanpäiväinen. Jos meillä on jotain valitettavaa jostain tuotteesta, otamme Nokian kauniiseen kouraan ja näppäilemme (hakkaamme kourillamme liian pientä näppäimistöä)puhelinnumeron. Sitten jonkun tuotepäällikön ynnä muun vastatessa huudamme suoraa kurkkua ja syljemme kitalakemme kuivaksi tyyliin:

"TERVE!!!! MUN PERSEENRAAPUTTIMESSA OLI KULUMA, SE ON IHAN PERSEESTÄ. MÄ TAHON MUN RAHAT TAKAS PERKELE!!!!!"

Ja asia on done. Noin helppoa kommunikointi kohteliaasti suomessa.

Opettajamme sitten totesi että vanhemmille ihmisille täytyy olla kohtelias ja opettajiakin pitäisi teititellä.

No, tästä ei voi syyttää suomalaisen nuoren yrityksen puutetta. Minä nimittäin lukion ekana puolivuotisena viestittelin opettajien kanssa teititellen kirjakielellä Wilmassa (viestimisväline between koti ja koulu plus opettaja ja oppilas). Sain opettajilta vähemmän korrekteja vastauksia.

"Moro Pinja! Miten menee? Mulla onkin ollut kova ikävä!!! ps. Lomalla on tosi NASTAA!!!"

Tuon viestin jälkeen päätin luovuttaa ja viestitellä opettajillekin kuin kasalle rumaa apinankakkaa. Jos kerran opettajat suosivat isoja kirjaimia ja paljon huutomerkkejä, mikäs siinä.

Joten tämä taito kirjoittaa (olkoonkin että englanniksi) kohteliaasti on aivan TURHA!!!!!! (Huomioikaa typerä huutomerkkien yliviljely!!!!!!!!!!) Meni täysin hermot kun kirjettä yritin tänään kirjoittaa. Jos englanniksi onnistui sanomaan jotakin oikein, niin se olikin sitten liian puhekielistä tai tökeröä. Vaikka en minä tajua mitä tökeröä on sanoa "Your cottage was in bad shape. It was fucking dirty and stupid."

Ja kuka sitä paitsi siellä enkunmaalla tai amerikassa kirjoittaa noin? Siellähän ne läskit USAlaiset vain twiittailevat humanoidi/alieni/teini- tyyliin "U R GR8 4EVER!"

Joten jos teidän korkeutenne sallinevat (tarkoitan teitä urpoja bloginlukijoitani) menen nyt työstämään historiallista aikajanaani omaan historian oppiainevihkooni. Se kun on hyvin palkitsevaa ja korrektia. Ja hemmetin kiinnostavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti