perjantai 15. maaliskuuta 2013

Demokratia - unelmien täyttymys vai...?

Aivoni surraavat ylikierroksilla, ja tuntuu että kohta korvista tupruaa savua. Mutta hyvänlaatuista savua, tämä ajatustyö on mitä lumoavinta viihdettä pitkiin aikoihin.
Yhteiskuntafilosofia. Se miettii valtiomuotoa, hallintomutuotoa. Parhainta mahdollista hallintomuotoa.

Sehän on demokratia - kansanvalta.

Tai niin itse ainakin luulin. Ennen.

Historia sen osoittaa, että antiikista kumpuavaa kansanvaltajärjestelmää on hyvä kohti pyrkiä. Monet maat omaavat historian, joka on täynnä verijälkiä ja irtonaisia ruuminosia siitä taistelusta, mikä on käyty pyrkiessä kohti tätä kultaakin kallimpaa - demokratiaa! Sosialistimaat, itäblokin pikku rääpäleet toisen maailmansodan jälkeen tekivät kaikkensa pyristelläkseen irti totalitärismistä.
Diktatuuri onkin jotain, mihin enää ei pyritä. Eikä sitä enää oikeastaan harrasteta, pienehkönä miinuksena hupaisat ja ah varmasti niin ihanat asua-maat kuten kommunistinen Pohjois-Korea. Diktaattori-sanasta mieleen syöpyy kuva Hitleristä ja Stalinista, tuhkaksi muuttuneet juutalaiset keskitysleirillä ja pienet lapset kuolemassa nälkään Siperiassa. Tai sitten Sascha Baron-Cohenin Diktaattori-elokuva.
Jännä juttu onkin, minkä tajusin, että jos joku lausuu kritiikkiä demokratiaa kohtaan, oletetaan hänen heti kannattavan diktatuuria. Tällainen henkilö voidaan helposti myöntää uusnatsiksi tai kommariksi jonka pää pitää ampua tuusan nuuskaksi, ennen kuin tuo ajatustapa voi tarttua.
Demokratia taasen on taivaan lahja. Monipuoluejärjestelmät ja fakta, että kansa valitsee päättäjiä- halleluja, se kuulostaa makelta.
Mutta voisiko syynä olla se, että tämmöinen länsimaalainen läski markkinatalouden kulutuspelle olisi vain niin tottunut demokratiaan, ettei osaa edes epäillä sitä?
Kuinka moni TEISTÄ on miettinyt, että jukra, olisiko jotain muuta kuin demokratia.

Niimpä.

Meillä esimerkiksi Suomessa ei ole varsinaista tarvetta miettiä parempaa hallintojärjestelmää, koska hoitaahan demokratia homman kotiin ihan hyvin. Niin, ihan hyvin. Mutta entäs jos jokin muu hoitaisi asiat PAREMMIN?
En sano, että tietäisin, mikä tämä hallintojärjestelmä on. En usko että kukaan vielä tietää. Mutta tuntuu, että sitä ei ole edes mietitty, ja miksi täytyisi?

Ehkä siksi, että yhteiskunnassamme ei ole kaikki hyvin. Ehkä siksi, että kun napsautan sormiani, joku kuolee, joku kuolee ja joku kuolee ja jotakuta muuten vain kidutetaan. Ehkä siksi, että eduskunnassa pyörivät samat laita vuosituhannen aikoja, ennen kuin ne pääsevät yhteiskuntaamme. Ehkä siksi, että en tunne saavani sitä niin sanottua kansan ääntä kuuluviin. Saatko sinä?

En halveksi demokratiaa, päinvastoin. Onhan se luonnollinen ratkaisu hoitaa asioita. Jos on Robinson Crusoe ja Perjantai samalla saarella, tulee loppujen lopuksi paremmaksi vaihtoehdoksi sopia asiat yhdessä kuin tappaa ja syödä toisensa.

Mutta epäily. Kriittisyys. Herättäkää itsenne, oi te horroksessa kulkevat. Toivon, että minä herätin teissä jotain. Itsekin sain apua tähän eilen. Tuntuu, että joku yhtäkkiä olisi potkaissut aukon seinään, sanoen että siinä on ovi.

Olen vain huomaamattani kävellyt sen ohi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti