maanantai 26. joulukuuta 2011

Keinoja lyödä itsensä läpi uniikkina urbaanina taiteilijana

En saanut yöllä unta tuon kamalan hyrskynmyrskyn takia mikä tuolla ulkona riehuu, joten tartuin kirjastosta lainaamaani Helene Schjerbeckin elämänkertaan. Uppouduin sitten siihen aivan kokonaan, että melkein unohdin kuinka jättikokoisia puunoksia paiskautui kattoikkunaa vasten. (Nukun kattoikkkunoiden alla).

Okei, rehellisesti sanottuna luin kirjaa aina välillä kun en ollut rukoilemassa etten kuolisi tuohon myrskyyn.

Nyt kuitenkin ihanana, aamuvirkeänä ihmisenä olen kirjaa enemmän lueskellut ja törmännyt hyvin ajankohtaiseen kysymykseen.
Helene Schjerfbeck(On muuten aika tapponimi kirjoittaa. Taistelen aina noiden c, j ja h-kirjainten järjestyksen kanssa) eli aikaa, jolloin Suomi kuhisi tulevia, mahtavia lahjakkuuksia taiteen saralta. He matkustivat Pariisiin, tutustuivat ajan suurin nimiin, näyttivät tietä taiteen kulkusuoralla. Me muistamme heidät, heidän teoksensa koristavat Ateneumia ja luemme heidän elämänkertojaan.

Tajusin, että heidän tekemänsä läpimurto, tulo kuuluksi taiteilijaksi ei onnistu enää vanhoin, kunnollisin keinoin.
Nykyyän kun taiteilijoita valmistuu joka piipusta, jää työttömäksi ja maalailemaan taivaanrantaa. (Sanonnan molemmissa merkityksissä)
Joka pikku gallerioissa on uusia lupauksia, hyviä ja lahjakkaita taiteilijoita.
Mutta heitä on niin paljon, ettei kenestäkään voi tulla Schjerfbeckin veroisia tai Edefeltejä.

Mutta täytyyhän sitä olla jotain jolla pääsee maailmankartalle nykyajan suurena modernistina?
Koska listaus on superhauskaa, on vuorossa lista by Pinja


Keinoja lyödä itsensä läpi uniikkina urbaanina taiteilijana

1. ELOKUVAT-tulevaisuuden sijoitus
Elävät kuvat ovat nykyajan SE JOKIN jolla voit saada nuoren ja luovan lahjakkuuden palkinnon ja maineen. Tässä ei välttämättä edes tarvitse olla kauhean uudistuksenhaluinen, miettiä vain hyviä elokuvia ja matkia parhaansa mukaan. Sen pitäisi riittää, jos olet tarpeeksi nuori, sillä Hollywood varmasti rakastaa tuiki tuntemattomuudesta pompannutta teiniä joka tekee elokuvia.
Tässä on myös vaaransa. Yleensä hyvätkään ohjaajat eivät saa aikaan mitään roskaa parempaa. Houkutus hylätä taiteellinen näkökulma ja siirtyä paljon rahaa tahkoavalle LässynLääKomedia-saralle on hyvin houkutteleva.
Niin ja tässä listankohdassa pitäisi oikeasti osata kuvata ja käsikirjoittaa. Se, että kuvataan käsivaraisesti hauska pätkä Hauskoihin kotivideoihin, ei aivan riitä.


2. TILA-avaruudellinen mahdottomuus
Tämä listankohta on HYVIN pettävä. Voit tila-taideteoksia tehdessäsi mennä hyvin helposti metsään, mutta myös aivan yhtä helposti kuuluisuuten ja kunniaan.
Yleensä riippuu siitä miten muotivirtaukset kulkevat.
Ei kannata luottaa siihen, että kun otat vain tyhjän huoneen ja tökkäät sinne vessapaperirullan ja sakset kauniisti aseteltuna, se olisi avantgardistinen hupputeos.
Sinulla täytyy olla vessapaperirullan ja saksien lisäksi selitys niille.
Sössötät vain kuinka ne kuvaavat nykyajan huikentelevaisen ihmisluonteen taipumusta kaupungistumiseen ja tuhlaukseen. Ja vielä isket väliin pari mitääntarkoittamatonta sivistyssanaa, niin BRAVO. Olet maailmankartalla.
Siis ehkä.


3. INTERGALAKSINEN KYBERAVARUUS-bittihuumaa
Jos kuulut siihen sukupolveen joka ei pysty elämään ilman Facebookkia ja konetta, niin oletko koskaan miettinyt että voisit tällä tiedonkäsittely- ja jakamistaidollasi sulostuttaa maailmaa taiteella?
Minä en tiedä tietokoneista yhtään mitään, joten tyydyn vain kuvittelemaan minkälaisen huumaavan teoksen teknologialla saisi aikaan.
...
Tai no jos siirrytään seuraavaan todeten että tekniikka kusee! GREAT!


4. SEKAMETELISOPPA-ja taitoa ei tarvita!
Otetaan kaikki samalla kertaa. Tila, musiikki, maalaus, veistos, teknologia yms... ja tökätään ne kaikki samaan syssyyn! Syntyy korviahuumaava soiva huone joka on täytetty kaikella sotkuisella, olevinaan taiteellisella hömpällä. Tai kenties esikoilulutasoinen "Leikkaa ja liimaa kaikki yhteen"-kökkö.
Tässäkin on vaaransa, että jos sinulla ei ole vedenpitävää selitystä oksennuksenomaiselle hökötyksellesi, olet vaarassa leimautua WANNA BE-taiteilijaksi. Pidä huoli että alibi kulkee aina mukana!


5. IHMINEN SOMMITTELUKEINONA-lupaus sadoista tyytymättömistä statisteista ja avustajista
Voithan olla moderni ja käyttää ihmistä miellyttääksesi perimmäsistä:
Ihmistä itseään.
Ihminen on kautta aikojen rakastanut velloa itsessään ja omassa lajissaan siihen kyllästymättä. Joten mikäs sen mukavampaa kuin ihmisen katsella elävää ihmistä!
Voit pienelläkin vaivalla järjestää tästä listankohdasta näyttelyn ja periä hitonmoisen pääsymaksun hulppeasta ideastasi.
Anna näyttelyllesi hieno nimi. Kerää erilaisia ihmisiä vaikka Trion kulmilta ja lupaa heille huumaavan suuri vaivanpalkka taiteen tukemisesta. (Älä paljasta että huumaava palkka on taiteilijan säästöillä Twix-patukka kaikille jaettavaksi)
Tuo ihmisiä näyttelyyn mainostaen, kuinka perisyntisen ihmisen tulisi kohdata suurin vihollisensa, ihminen itsessään! Koe taivaallinen, syvällinen elämys tuijottaessasi omaa sieluasi silmästä silmään näissä taideteoksissa!
Sitten istutat huoneen täydeltä ihmisiä vastapäätä toisiaan yhä sössöttäen mainoslauseitasi. Ihminen versus ihminen, kohtaa inhimillisyytesi ja muuta potaskaa.
Jos kohdeyleisösi on tarpeeksi vähäjärkistä, he haltioituneina kiittelevät näyttelyäsi, kun siavat tuijottaa pöydän toiselta puoleta jotain randomeita silmiin. Jos se ovat täysjärkisiä, valmistaudu juoksemaan karkuun tyytymättömiä ihmisiä. JA KOVAA.


Mutta!
Siihen loppuivat listaukseni tällä kertaa. Telkasta tulee Disney Channel elokuva, joka on aivan pakollista nähdä.
Antoisia taiteentyöstämishetkiä!
Kutsukaa minut näyttelyihinne! ;)

1 kommentti:

  1. pelottavanoudonkiinnostavaa :o

    jaja, uusi blogi: www.uniikki-elama.blogspot.com
    vaikkei kiinnosta, liity silti xD

    VastaaPoista